Skip to main content

Ordlista

.

A-B

Adobe Illustrator:

Program som hanterar objektgrafik (vektorgrafik). För att kunna skapa, öppna och redigera logotyper krävs denna programvara.

Adobe Photoshop:

Program som hanterar pixelgrafik. För efterredigering av logotyper i tex Jpg-, PNG- och Gif-format.

.ai:

Adobe Illustrators egna filformat. Filer sparade som .ai kan bara öppnas i detta program.

Bildmärke:

Symbolen i en logotyp.

Bezierkurvor:

Består av fyllda ytor med konturer. Uppbyggt på matematiska värden. Objektgrafik (vektorgrafik) är uppbyggd med hjälp av sådana kurvor.

Bokstavsmärke:

En logotyp uppbyggd på bokstäver ur ett företags-, organisations-namn. Oftast initialbokstaven.
.

C-E

©:

©-tecknet står för det engelska ordet Copyright och betyder på svenska upphovsrätt. Tecknet brukar sättas ut för att visa att materialet är skyddat enligt svenska upphovsrättslagen. Det innebär att den som har skapat ett litterärt eller konstnärligt verk har ensamrätt på det han eller hon har gjort. ©-tecknet brukar sällan används ihop med logotyper, men det förekommer.

Copywriter:

Skribent som skriver professionella texter, exempelvis för annonser, broshyrer & webbsidor.
En copywriter inleder oftast med att intervjua kunden per telefon om företaget och vad vilka budskap som ska komma fram med texten. Allternativt, skiver kunden en egen skisstext som som copywritern kan utgå i från. Efter att ha fått in underlaget i någon form, skriver copywritern ihop en egen professionellt text som kunden har möjlighet att ändra i.

Coral Draw:

Program som hanterar objektgrafik (vektorgrafik). För att skapa, öppna och redigera logotyper.

CMS:

CMS (Content Management System). Eller Publiceringssystem som det även kallas. Är ett onlinebaserat system för att hantera och publicera olika typer av informationsinnehåll, oftast i form av bilder, text och film. WordPress är ett exempel på CMS.

CMYK

CMYK (Cyan, Magenta, Yellow, Key colour). Färgsystem baserat på primärfärgerna, Cyan (grönaktigt blå), Magenta (blåaktigt röd), Yellow (gul) och Keycolour (svart). Används bland annat vid färgtryck i offset. Kallas också för prossesfärger.

CMYK-tryck

Vid CMYK-tryck trycker man med CMYK-färger (se: CMYK). De tre grundfärgerna kan tillsammans med svart återge hela 1300 färgtoner.

Digitaltryck:

Tryckmetod som sker digitalt. Lämpar sig då man trycker små upplagor av visitkort, lösblad, broschyrer, med mera.

Domänadress:

En domänadress eller domännamn som det även heter, är det namn man skiver in i webbläsaren för att komma till olika webbplatser, tex dinwebb.se. Vem som helst kan äga en domänadress och de går vanligvis att köpa online genom webbhotellen som brukar tillhandahålla den servicen. Ett tips är att tänka och leta domänadress samtidigt som du komponerar ihop ditt nya företagsnamn, då många adresser redan är upptagna.

EPS:

EPS (Encapsulated PostScript). Är ett så kallat PostScript-format som både kan innehålla objektgrafik (även kallat vektorgrafik) och pixelgrafik. Logotyper som är sparade i vektorgrafik i programmet Illustrator brukar vanligtvis ha det filnamnet.
.

F-G

Footer:

Footer är det engelska uttrycket för ”sidfot”. Den del som finns längs ner på en webbsida och där oftast copyrighttext och kontaktuppgifter finns.

Freehand, Macromedia:

Program som hanterar objektgrafik. För att skapa, öppna och redigera logotyper.

Gemener:

Små bokstäver. Motsatsen till versaler.

GIF:

GIF (Graphic Interchange Format). Ett pixelbaserat bildformat som historiskt har används för webbgrafik. Filerna blir mycket små och går därför snabbt att ladda upp. Bilderna är även transparenta, vilket gör att man på en webbplats exempelvis kan montera en logo på färgad bakgrund. Nu för tiden använder man dock mest formatet PNG för detta, eftersom det ger bättre kvalité än GIF, speciellt vid rundade former.

Grafisk profil:

Regler som talar om hur den visuella framtoningen ska se ut för ett företag. Exempelvis hur logon ska placeras på visitkort, brevpapper, skyltar, bilar mm.
.

H-J

Header:

Det engelska uttrycket för ”sidhuvud”. Den del som finns högst upp på en hemsida och där oftast logon och menyn finns.

HTML:

HTML (HyperText Markup Language). Märkspråk för hypertext. Ger möjlighet att ange ett dokuments struktur med rubriker, styckeindelning med mera.

Illustrator, Adobe:

Programvara som hanterar objektgrafik (vektorgrafik) gjort för att kunna skapa bland annat logotyper.
För att öppna och redigera filer skapade i programmet, krävs det att man har Adobe Illustrator.

InDesign:

Professionellt layout program som används inom hela den grafiska branschen i största delen av världen. För att kunna öppna och redigera filer skapade i programmet, krävs det att man har InDesign.

JPG:

JPG (Joint Photograpic Experts Group). Ett standardformat för färgbildskomprimering som fungerar i alla datamiljöer och används för pixelbaserade bilder. Ger bra färgåtergivning för logotyper och bilder på webben men går inte att spara som transparant.
.

K-O

Objektgrafik:

Se vektorgrafik.

Offset tryck:

En tryckteknik som används för bl.a. visitkort och brevpapper.
.

P-Q

Pixel:

Minsta fyrkantig enhet som en pixelbild är uppbyggd av. Många, oftast tusental pixlar tillsammans bildar en bild.

Pixelbild:

En bild som är uppbyggd av pixlar. Jpg-, png- och Gif-format är exempel på sådana bildformat.

PHP:

PHP (Hypertext Preprocessor). Skriptspråk som främst körs på webbservrar för att driva internetsajter med dynamiskt innehåll (innehåll som genereras från till exempel databas eller besökarens formulärdata).

Plugin:

Små extra program som man infogar i WordPress för att få olika  funktionaliteter (Tillägg på engelska).

PMS-Färg:

PMS (Pantone Matching System), även kallat dekorfärg. Ett referenssystem för färger som främst används inom den grafiska branschen. Kulörerna är indelade i ett speciellt siffersystem, där varje färg har sitt eget nummer.

PMS-Tryck:

Tryck då man uteslutande använder PMS-färger (se: PMS-färg). Används ofta för visitkort, brevpapper och kuvert då man vill ha bästa möjliga kvalité.

PNG:

PNG (Portable Network Graphics). Ett pixelbaserat bildformat som tillsammans med JPG är det vanligaste formatet idag för webbgrafik. Formatet är transparent, vilket gör att man på en webbplats exempelvis kan montera en logo på färgad bakgrund.

.psd:

Psd-formatet är Photoshops egna filformat. Filer sparade i psd kan endast öppnas med Photoshop.

Publiceringssystem:

Se CMS.

QuarkXPress:

Professionellt layoutprogram som tidigare var det vanligaste använda inom hela den grafiska branschen i Sverige. Nu för tiden är Adobe InDesign istället vanligast. För att öppna och redigera filer skapade i programmet krävs QuarkXPress.
.

R-T

® Registrerat:

®-symbolen används för att visa att en symbol/logotyp är inregistrerat som varumärke. Det strider det mot marknadsföringslagen att använda ®-symbolen om varumärket inte är inregistrerat.

Screen Tryck:

Principen för screentryck är att screenfärg pressas genom en schablon i screenduken med hjälp av en screenrakel. Tryck-tekniken används för bland annat tröjor, muggar, pennor.

SEO:

SEO (Search Engine Optimisation). Samlingsnamn för olika metoder, tekniker för att få en webbsida så högt upp som möjligt bland resultaten i sökmotorerna.

Server:

Server eller serverdator är en bred term men avses oftast en dator som är avsedd för serverbruk och som är bättre utrustad, mer kraftfull än en vanlig hemmadator. Dess huvudsakliga uppgift är också att köra något serverprogram. En server kan tilldelas ett flertal olika arbetsuppgifter och i vissa fall utför den ett stort antal uppgifter samtidigt.

Tema:

Tema eller Them på engelska kallas de mallar man infogar i WordPress för att skapa olika design. Oftast krävs det en hel del eftrerjustering i koden för att skräddarsy dem som man vill ha dem.

Tillägg:

Små program som man infogar i WordPress för att få olika med olika funktionaliteter (Plugin på engelska).

TM:

TM (Trade Mark). Symbol för att visa omvärlden att ett visst ord eller figur används som kännetecken för en speciell näringsidkare. Användning av TM saknar dock rättslig betydelse i Sverige.
.

U-Ö

Uphovsrätt:

Upphovsrätt är en äganderätt för den som skapat litterära eller konstnärliga prestationer, t ex texter, stillbilder och grafiska verk. Denna äganderätten ger makt att bestämma över användningen av det man skapat.

Upplösning:

Antal pixlar per kvadratcentimeter eller tum som en pixelbaserad bild är uppbyggd av.

Vektorgrafik:

Grafik som är uppbyggd av matematiskt definierade linjer och kurvor. Grafiken är upplösningsoberoende och går att förstora eller förminska hur mycket som helst utan att förlora kvalité. Filerna tar också betydlig mindre plats vid lagring än pixelgrafik. För att skapa, öppna och redigera filer i vektorgrafik behövs specialprogram som Adobe Illustrator eller Coral Draw.

Vektorisering:

Då man tex konverterar en pixelbaserad logotyp från ett pixelbaserat format till vektorgrafik. Det går ofta till så att man importerar pixelbilden till Illustrator, eller annat program som kan skapa vektorgrafik, för att sedan rita av den, detalj för detalj.

Versaler:

Stora bokstäver. Motsatsen till gemener.

Vinylark:

Ett slags färgat plastark som man skär ut olika grafiska delar från. Används bland annat för bildekaler och butiksskyltar.

Visuell identitet:

Den grafisk framtoning som ett företag har.

Webbhotell:

Ett webbhotell är i princip en tjänst som består av en internetansluten dator (webbserver) där man hyr plats för att publicera innehåll på webben.

Widgets:

Widgets är små behållare med olika sakerna som du kan placera i sidopanelen eller sidfoten på din WordPressida. Det kan vara allt från en kalender till inlägg, reklam och etikettsmoln.

Wireframe:

Wireframe eller Mockup är en grov skiss där man visar struktur och placering av olika element på en webbsida.

WordPress:

WordPress är ett licensfritt publiceringsverktyg med fokus på utseende, webbstandard och användarvänlighet.